سنگ گرانیت نوعی از سنگ آذرین درونی است كه دارای دانه های متوسط تا درشت می باشد. سنگ گرانیت از كوارتز و فلدسپات، میكا و پاره اَی كانی های دیگر تشكیل شده است. رنگ سنگ گرانیت به كانی و شیمی سنگ بستگی دارد و به رنگ های متغیری مانند صورتی، خاكستری، طوسی، سیاه و... در طبیعت دیده می شود. سنگ گرانیت از سرد شدن توده های مذاب كه ماگما نام دارد شكل گرفته است. گرانیت با وزن مخصوص 2756 كیلوگرم بر متر مكعب یكی از سخت ترین و مقاوم ترین سنگ ها می باشد. گرانیت ها نسبت به سنگ های آهكی مقاوم تَر و إز استحكام بالاتری برخوردار است. به همین دلیل بیشتر برأی استفاده در مكان های پر تردد مانند سنگفرش خیابان ها و ساختمان های اداری و تجاری و ایستگاه های مترو مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از سنگ گرانیت برای فضاهای داخلی مانند كانترهای آشپزخانه، پله های ساختمان و حتی سنگفرش واحدها نیز بی مانع است. برای نمای ساخنتمان ها نیز سنگ گرانیت میتواند انتخاب مناسبی باشد، ولی باید در نظر داشت که از اسكوپ كردن سنگ غافل نشد. گرانیت ها بیشتر در كشور های آسیای میانه مانند هند، چین و ویتنام استخراج و خریداری میشود. البته لازم به ذكر است كه كشور برزیل نیز در عرضه گرانیت های زیبا و خاص در بازار به طور قدرتمندی خود نمایی میكند و تقریبا زیباترین گرانیت ها به این كشور تعلق دارند. از گرانیت های معروف دنیا میتوان گرانیت آبی نروژ، گرانیت بلک کازمیک، گرانیت گلگسی، گرانیت ماگما گلد و گرانیت دلیکاتوس را نام برد، کشور ایران نیز دارای معادن گرانیت های متنوعی است که از محبوب ترین آن ها میتوان از گرانیت مروارید مشهد، گرانیت نهبندان، گرانیت سبز کاهویی بیرجند، گرانیت سبز جنگلی بیرجند، گرانیت خرم دره، گرانیت فیروزه ای، گرانیت گل پنبه ای همدان را نام برد. قیمت سنگ گرانیت ایرانی و گرانیت خارجی به چندین مورد بستگی دارد و از مهمترین پارمتر های آن میتوان، ضخامت، سایز، نوع فرآوری را نام برد.
سنگ گرانیت همانطور که گفتیم از سرد شدن توده های مذاب، شکل می گیرد و به گونه ای می توان آن را سمبل سختی، مقاومت و دوام دانست. این سنگ در رنگ های سفید، خاکستری، سبز، مشکی و قرمز دیده می شود. لازم به ذکر است که گرانیتها نسبت به سنگ های آهکی سخت تر اما یکنواخت تر می باشند. این سنگ گونه ای سنگ آذرین درونی می باشد و به همین دلیل است که بافت آن دارای دانه های متوسط تا درشت می باشد. سنگ گرانیت از سنگین ترین سنگ ها می باشد و یکی از دلایلی که از آن به عنوان مسالح ساختمانی استفاده می گردد این موضوع می باشد. از سنگ گرانیت در آزمایشکاه ها استفاده شده است چراکه این سنگ در مقابل خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد.
سنگ گرانیت دارای مزایایی است که در ادامه مطالعه خواهید کرد:
سنگ گرانیت علاوه بر مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز هست که در ادامه مطالعه خواهید کرد:
سنگ گرانیت به طور معمول در فضاهای باز مانند نمای ساختمان، پله ها،حیاط منازل، سنگفرش خیابان ها، پیاده روها و محوطه ها و همچنین جهت پیشخوان آشپزخانه، کاشی کف،پلکان، استخر و سونا و بسیاری از مواردی که جنبه تزئینی دارد استفاده می شود. قطعات گرانیت می تواند دارای سطح ناهموار باشد و یا تمام سطوح آن پرداخت شده باشد. سنگفرش های گرانیتی برای یک جاده باریک رنگین و یا حیاط منازل کاربرد دارد. گرانیت بیشتر در پیاده رو خیابان ها استفاده می شود که بسیار بادوام هستند. این سنگ ها ظاهر تزئینی زیبایی به وجود می آورد. ترکیب سنگ های طبیعی رنگارنگ با طراحی هنرمندانه و تخصصی نتیجه منحصر بفرد و بادوامی را ایجاد می کند.
با توجه به دلایلی که در ادامه مطالعه خواهید کرد، از سنگ گرانیت در ساختمان ها استفاده می شود:
صفحات کوارتز، کامپوزیت پیشرفته ای از مواد طبیعی شامل 93% بلور طبیعی کوارتز و 7% رزین پلی استر می باشد.کوارتز طبیعی موجود در ترکیب این نوع صفحات باتوجه به سختی بسیار بالای این ماده، مقاومت بالایی را نسبت به خراش ایجاد نموده و خواص فیزیکی و شیمیایی بسیار متمایزی به این محصول می دهد. شایان ذکر است که تنها الماس و خود کوارتز می توانند بر روی آن ایجاد خش نمایند. کوارتز یکی از سخت ترین و مقاوم ترین مواد طبیعی است که درجه سختی آن هفت می باشد در حالی که درجه سختی الماس نه است. برای مثال در میان سنگ های مخلف، انواع کوارتز، طرفداران بسیار بیشتری پیدا کرده است و جایگزین مناسبی هم برای مدل های قدیمی گرانیت به شمار می رود. در واقع اگر تقابل میان سنگ گرانیت و سنگ کوارتز را به عنوان نبردی در زمینه طراحی دکوراسیون آشپزخانه تجسم کنیم، بدون شک سنگ کوارتز پیروز این نبرد خواهد بود.
در صورتی که به فکر نوسازی آشپزخانه قدیمی خودتان هستید و می خواهید دکوراسیون امروزی تری را برای این بخش از خانه خود انتخاب کنید، حتما به سراغ سنگ کوارتز به عنوان رویه کانتر آشپزخانه خواهید رفت. در عوض سنگ گرانیت ظاهر قدیمی تری به آشپزخانه تان خواهد داد. سنگ های گرانیت دارای رگه هایی از رنگ طلایی در ظاهر خود هستند و معمولا پس از صیقل دادن، ظاهر شلوغ و درهمی دارند. به همین دلیل اگر می خواهید دکوراسیون یکدستی در آشپزخانه پیاده کنید و ظاهر شیک تری به فضای موجود در آشپزخانه ببخشید، مطمئنا گرانیت برایتان انتخاب مناسبی نخواهد بود و بهتر است از سنگ کوارتز استفاده کنید. در طراحی های مدرنی که برای دکوراسیون آشپزخانه ارائه می شود، اغلب رنگ هایی پیشنهاد می گردد که با ظاهر ساده و مینیمالیستی آشپزخانه ها مطابقت بیشتری داشته باشند و رنگ های سردتر و به ویژه طیف های خاکستری و سفید در اولویت قرار می گیرند. در چنین مواردی هم سنگ کوارتز بسیار مناسب تر خواهد بود.
میان دو سنگ گرانیت و سنگ کوارتز، باید به سازگاری هرکدام از آنها و فرایند تولیدشان با طبیعت نیز توجه کنیم. با وجود آنکه هر دوی این سنگ ها از طبیعت استخراج می شوند، اما فرایند آماده سازی و تراش دادن آنها برای عرضه در بازار نیازمند استفاده از مواد شیمیایی برای صیقل دادن و شکل دادن به آنهاست. سنگ گرانیت عمدتا جنسی متخلخل دارد و اغلب ناهمواری های زیادی روی آن دیده می شود. به همین دلیل حجم استفاده از چنین موادی در فرایند ساخت سنگ کابینت ها، معمولا بیشتر است. همچنین گرانیت دارای مقادیر کمی از مواد رادیواکتیو به نام رادون است که اگرچه میزان آن بسیار ناچیز می باشد، اما می تواند مورد توجه قرار گیرد. سنگ های کابینتی ساخته شده از کوارتز، معمولا دارای 90 درصد از مواد کوارتز می باشند، و مابقی حجم آنها از انواع پلیمرها، رنگ و رزین تشکیل می شود که باعث بالا رفتن استحکام و ماندگاری آنها خواهد شد.
وجود رزین به اندازه تشعشعات رادون در محیط زندگی خطرناک نیست. بنابراین با توجه به این موارد می توان کوارتز را گزینه بسیار بهتری برای استفاده در دکوراسیون آشپزخانه به شمار آورد. چنانچه اشاره شد، اگر بخواهید از رنگ های مختلفی از سنگ های آشپزخانه روی کانتر و در تناسب با کابینت ها استفاده کنید، سنگ کوارتز، گزینه های بسیار بهتری را پیش رویتان قرار می دهد. از آنجا که در مراحل فراوری کوارتز، برخی مواد رنگی به آن اضافه می شود، سطح این ماده می تواند رنگ های متنوعی داشته باشد. فرقی نمی کند که به دنبال انواع مختلفی از طیف سبز رنگ باشید، یا رنگ های طیف سفید را ترجیح بدهید، به هرحال کوارتز تمام این انتخاب ها را برایتان فراهم می کند. در عین حال از نظر استحکام و کارایی نیز می توان گفت که برای دکوراسیون آشپزخانه، کوارتز گزینه بسیار بهتری است. در واقع کوارتز نسبت به سنگ گرانیت انعطاف بسیار بیشتر و استحکام بالاتری دارد و می تواند در بسیاری از مواردی که گرانیت کارایی ندارد، مورد استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال در کانترهایی که درون آنها سینک ظرفشویی طراحی شده است و نیاز به تراش هایی با ظرافت بالا در حاشیه های آن وجود دارد، کوارتز کمک بسیار بیشتری به شما خواهد کرد. به این ترتیب در لبه سنگ کابینت، برش های بهتری نسبت به گرانیت خواهید داشت و بدون داشتن هیچگونه ترک اضافی و یا سطوح متخلخل می توانید سطحی صاف و صیقلی در اختیار داشته باشید. از آنجا که سطح سنگ کوارتز معمولا به صورت طبیعی صاف تر و صیقلی تر است، به خصوص در هنگام برش و تراشکاری نیاز به آب بندی یا صافکاری وجود نخواهد داشت و از این بابت می تواند کاملا خیالتان را راحت کند. این مورد با توجه به سطوح متخلخل گرانیت، ویژگی بسیار مهمی محسوب می شود. به همین دلیل معمولا سطح کوارتز تمیزتر و شکیل تر به نظر می رسد و هیچگونه ناهمواری به طور طبیعی وجود نخواهد داشت. با وجود آنکه از نظر میزان سختی، این دو نوع سنگ تا حدود زیادی به یکدیگر شباهت دارند، اما کوارتز بافت متراکم تری نسبت به گرانیت دارد و همین امر ویژگی های بسیار مثبتی را رقم می زند و باعث می شود که کوارتز کارایی بسیار بهتری نسبت به گرانیت داشته باشد.